Dlaczego warto zdecydować się na kawę speciality

Kawa speciality oznacza kawę najwyższej jakości. Jest ona oceniana przez specjalistów zwanych Q-graderów, którzy zostali wyszkoleni w ocenie sensorycznej kawy. Są to osoby zrzeszone w organizacji SCA, SCAA lub SCAE. Kawa speciality musi otrzymać minimum 80 punktów w 100-punktowej skali. Jest to więc najlepsza kawa dostępna na rynku, którą możemy spożywać w naszym domu.

Określenie „kawa speciality” zostało po raz pierwszy użyte w 1974 roku, jako określenie wysokiej jakości kawy, która musi być produkowana w konkretnych warunkach. Tak naprawdę kawa tego typu stanowi mały procent wszystkich ziaren na rynku. Jest to więc produkt premium, który zaskakuje swoim smakiem nawet osoby nie będące fanami kawy.

Jak oceniana jest kawa speciality?

Kawa tego typu oceniana jest na podstawie kilku czynników. Przede wszystkim sprawdzana jest jej świeżość. Surowe ziarna muszą pochodzić z najświeższych zbiorów. W ten sposób możliwe jest uzyskanie aromatycznych ziaren, które będą bardzo dobrze oddawać smak kawy. Następnie oceniany jest zrównoważony rozwój. Ziarna powinny być kupowane bezpośrednio od plantatora. Dzięki pominięciu pośredników w tym procesie plantator otrzymuje wyższą cenę za swój produkt. W ten sposób wspiera się także mniejsze uprawy.

Bardzo ważne jest to, aby ziarna nie posiadały żadnych defektów. Smak naparu powinien być czysty oraz słodki. Właśnie to najbardziej odróżnia kawę speciality od kaw z supermarketów. Kiedy ziarna trafią do palarni, muszą być one zawsze świeżo palone. W ten sposób trafia ona prosto do klienta, a ten może cieszyć się smaczną oraz świeżą kawą.

Kawa, która oceniana jest przez Q-graderów przechodzi kilka etapów. Pierwszym jest ocena sensoryczna. W tym celu wypala się ziarna około 24 godziny przed oceną, następnie odpoczywają one przez 8 godzin. Później chłodzi się ziarna zimnym powietrzem i zamyka się je w hermetycznym pojemniku w optymalnej temperaturze. Tak przygotowane ziarna mieli się 15 minut przed zaparzeniem kawy, a następnie ocenia się napar.

Później następuje ocena kawy pod kątem jej właściwości. Ocenia się aromat, smak, posmak, słodkość, jednorodność, czystość, kwasowość, balans oraz body. Maksymalnie kawa może otrzymać 100 punktów, jednak żeby była ona zaliczona jako speciality, musi mieć minimum 80 punktów. Jak widać proces oceniania kawy jest bardzo rygorystyczny. Dlatego decydując się na segment speciality mamy pewność, że otrzymujemy unikalny produkt.

Najlepsza kawa na rynku

Kawa speciality może być ciekawym urozmaiceniem dla kawoszy. Z pewnością każdy poczuje ogromną różnicę w stosunku do zwykłej kawy z supermarketów. Właśnie dlatego jest to dobry pomysł na prezent dla kogoś bliskiego, rodziny czy pracowników. Dla wielu ludzi picie kawy to codzienny rytuał, dlatego warto zadbać o walory smakowe podczas tej czynności.